Søk
Meny

Kaos i kamerarullen? Her er guiden til å få ryddet i bildene på mobilen

Sommerminne: to søstre som tar selfie mens de ligger på et badehåndkle på stranda

"Nå har jentene fylt opp kamerarullen med 24 nærmest identiske bilder av seg selv igjen ..."

La oss organisere mobilbildene dine sammen.

1. Begynn med grovarbeidet og slett det som helt åpenbart kan slettes

Dette kan nok ta noen økter, om du er som oss og knipser bilder hver eneste dag. Her begynner du: Ha kamerarullen åpen så du ser flere bilder samtidig. Start på toppen og marker alle bildene du ser at du helt tydelig kan slette. Det kan være duplikater, gamle skjermbilder og bilder av post-it-lapper med fjorårets handlelister.  

Tips (basert på vond erfaring): Ikke vent med å slette til du har markert alt du vil slette, men slett i omganger, ofte. Plutselig skjer noe som gjør at markeringene forsvinner, og det er surt å måtte starte på nytt.

2. Opprett album og legg bildene der de hører hjemme

Nå er det tid for å flytte bildene inn i mapper. Det vanligste er å dele inn bildene etter «livets store hendelser» – de større, mer spesielle tingene som skjer. Som ferieturer, bursdagsfeiringer, yngstemanns første skoledag. Disse tingene man vil sitte sammen og se tilbake på.

Lag mapper på mobilen som passer dine bilder. Det kan være klassiske ting som «Sommeren som regnet bort ‘23», «Tirils første år», «Hellas 2019», «Kevins konfirmasjon».

Jente som blåser ut lysene på bursdagskaka

Hurra for Tiril!

3. Behold kun de beste bildene

Det er tid for å slette igjen. Og denne gangen kan det nok gjøre litt vondt.

Velg ut de beste bildene fra hvert album og slett resten. Dette gir deg en mer minneverdig samling. Se for deg at du sitter der som en gammel skrukk og skal se gjennom bildene dine med barnebarna. Hvert bilde bør gi noe unikt.  

Bonustips: Ikke bare ta vare på de «perfekte» bildene, der alt er ordentlig og smilet er pent. Når tiden har gått og du skal se tilbake på minnene dine, kommer du til å være glad for at du tok vare på det uperfekte som viser hvordan livet også så ut.

4. Men hva med "hverdagsbilder"?

Dette er nesten et sårt tema. Alle de bildene man tar i hverdagen, av venninna di på restaurant, av smårollingen som spiser kveldsmat med katten. Av hvor fin hagen er akkurat nå og av morgensveisen til samboeren. Bildene av livet. Det viktigste er å lage et system som gjør at du kan finne tilbake til minnene dine.

Her er noen forslag til hvordan du kan sortere dem:

  • Årsoversikt. Opprett en mappe for hvert år.

  • Kategorier. Sorter etter temaer som er relevant for deg og det du pleier å ta bilder av. Ting som «Barna», «Ute i skogen», «Stunder hjemme», «Ute med venner».    

  • Høydepunkt. Her kan du putte alle de eksepsjonelt søte og morsomme bildene.

Ung kvinne som står på et busstopp og vinker til fotografen

Slette eller beholde?

5. Ta backup av bildene

I dag trengs det ikke en husbrann for at du skal miste bildene dine – det eneste som trengs er et uheldig øyeblikk der du går fra mobilen på bussen. Så sikkerhetskopier bildene dine! Det kan du gjøre ved å bruke en tjeneste som lar deg synkronisere bildene dine til skyen, så du kan få tilgang til dem fra ulike enheter og gjenopprette dem hvis noe skjer med mobilen din.

Du kan også sikkerhetskopiere til en fysisk, ekstern harddisk. Det viktigste er at du tar backup jevnlig.

Har du mobilabonnement fra Telenor, har du ubegrenset bildelagring i appen Min Sky. Da gir du bare appen tilgang til bildene dine, så sikkerhetskopierer den automatisk uten at du trenger å huske på det selv.

6. Finn et system for vedlikehold av den fantastisk ryddige kamerarullen

Når bildene er ryddet og byrden er løftet fra dine skuldre, finn en måte å opprettholde det på. Her må du nesten se hva som funker for deg, om du vil sortere jevnlig, etter hver hendelse, eller om du heller går for årlige skippertak.

Et forslag er å lage et koselig hverdagsritual med å se på dagens minner. Hvilke bilder tok du for 1, 2, 5 år siden? Min Sky har en funksjon som hver dag viser deg dagens minner. Da får du daglig en dose med mimring, og så kan du i samme slengen slette bilder som ikke lenger hører hjemme i bildebanken.

Gammeldags fotoalbum

Vi kan være glade for at vi lever i moderne tider, men noen ganger kan man jo drømme tilbake til da man tok et bilde, fremkalte det og klistret det rett inn i fotoalbumet.